Vurenhout
Het hout dat gebruikt wordt is A-kwaliteit geschaafd vurenhout. Al ons hout is verantwoord gekapt, en voorzien van de benodigde keurmerken (FSC). Dit hout is kunstmatig gedroogd in droogkamers waardoor het hout uitermate geschikt is om meubelen van te maken.

Werking
Hout is een natuurproduct en zal altijd gaan werken. Weersinvloeden zijn van grote invloed op het werken van hout. Hierdoor kan het hout krimpen, maar hierna ook weer uitzetten. Ook kromtrekken van hout is niet altijd te voorkomen.

Staat uw meubel binnen of onder een overkapping? Dan zal het hout veel minder werken dan een meubel dat in de open buitenlucht blootgesteld wordt aan regen, sneeuw en zon. 

Noesten & scheuren
Vurenhout bevat relatief veel noesten. Over het algemeen zitten de noesten vast, maar ze kunnen ook soms los zitten, Dan kunnen ze eruit vallen. 
Haarscheurtjes kunnen ook voorkomen in dit hout. Uiteraard krijgt u van ons geen meubel dat vol grote scheuren zit, wij zorgen dat dit hout tijdens het productieproces eruit wordt gesorteerd. Ondanks ons sorteerproces is het mogelijk dat door werking na verloop van tijd scheurtjes kunnen ontstaan.

Harsplekken
Vurenhout is een zachthoutsoort waarin hars voorkomt. Door onze hoge kwaliteit hout is dit niet een veelvoorkomend verschijnsel. Geheel voorkomen van harsplekjes is niet mogelijk. Als een harsplekje wordt blootgesteld aan zonlicht, kan er in het begin nog wel eens hars uitdruppelen. Dit is eenvoudig met een scherp mesje of plamuurmes te verwijderen.

Vergrijzen
Alle houtsoorten die buiten staan zullen door weersinvloeden vergrijzen. Dit gebeurt al binnen enkele weken/maanden. Vooral bij nieuw hout waar wij mee werken. Het vergrijzingsproces begint met een aantal donkere plekken in het hout, waarna het hout  mooi egaal grijs wordt. Prachtig toch?

Behandeling
Vindt u het vergrijzen nou echt niet mooi, of wenst u gewoon een ander kleurtje? Wij bieden bij onze producten een spuitbeurt in onze spuiterij als optie aan. Indien u uw meubel zelf met een roller behandelt kan het zijn dat de kleur anders uitvalt dan wanneer wij deze spuiten. Test dit altijd eerst voordat u uw meubel gaat behandelen. 

Let op! ondanks een behandeling zal hout alsnog altijd verkleuren. Hoe donkerder de kleur, hoe minder de verkleuring van het hout. Zo beschermd de blanke behandeling wel tegen houtrot, maar zal het hout alsnog vergrijzen. 
Wij raden u aan om zelf het hout 1x per 1 á 2 jaar te behandelen. 

Zo kunt u lekker lang genieten van een mooi meubel.